Thursday, March 2, 2023

Δεκαετία υγιούς γήρανσης: εισαγωγή στην αναφορά αναφοράς του Παγκόσμιου Οργανισμου Υγειας (ΠΟΥ)

 


Το 2020, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω αυξήθηκε στο 1 δισεκατομμύριο, σχεδόν το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού. Και αυτό το ποσοστό αυξάνεται, καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Την ίδια εβδομάδα που η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε το 2021-2030 τη δεκαετία της υγιούς γήρανσης, ο ΠΟΥ δημοσίευσε τη βασική έκθεση για τη δεκαετία της υγιούς γήρανσης, η οποία παρέχει μια στιγμιότυπο του πού βρισκόμαστε το 2020 και πού στοχεύουμε να είμαστε μέχρι το 2030
Η έκθεση συγκεντρώνει διαθέσιμα δεδομένα για τη μέτρηση της υγιούς γήρανσης, παρουσιάζει την εμπειρία των χωρών που σημείωσαν επιτυχία στην έναρξη πρωτοβουλιών για την υγιή γήρανση και συζητά τι χρειάζεται για την προώθηση της συνεργασίας και την καλύτερη μέτρηση της προόδου προς την υγιή γήρανση. Για περισσότερες πληροφορίες https://www.who.int/news/item/17-12-2...


Η δεκαετία του ΟΗΕ για την υγιή γήρανση οραματίζεται έναν κόσμο στον οποίο όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν μακρά, υγιή ζωή. Για να γίνει πραγματικότητα αυτό το όραμα, οι ενδιαφερόμενοι χρειάζονται πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα γνώσεων που παράγεται σε κλάδους, τομείς, ενδιαφερόμενους φορείς και περιφέρειες.

Η Πλατφόρμα για τη Δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών για την υγιή γήρανση είναι ένας συνεργατικός ψηφιακός χώρος που υποστηρίζει τη Δεκαετία καθιστώντας διάφορες εμπειρίες, τεχνογνωσία και γνώσεις σχετικά με τη γήρανση διαθέσιμες για όλους, όλα σε ένα μέρος. Μάθετε περισσότερα και ελάτε μαζί μας στο https://www.decadeofhealthyageing.org .

Φιλικά προς την ηλικία περιβάλλοντα στην Ευρώπη (AFEE)

https://www.who.int/europe/initiatives/age-friendly-environments-in-europe-(afee)

Το έργο Age-friendly περιβάλλοντα στην Ευρώπη (AFEE) είναι μια σημαντική συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Περιφερειακού Γραφείου της ΠΟΥ για την Ευρώπη για την ενίσχυση της συνεργασίας με πόλεις και κοινότητες προς την κατεύθυνση πολιτικών για περιβάλλοντα φιλικά προς την ηλικία στην Ευρώπη.

Όραμα και στόχοι

Το όραμα του έργου είναι μια Ευρώπη όπου πόλεις και κοινότητες φιλικές προς τους ηλικιωμένους επιτρέπουν σε ανθρώπους όλων των ηλικιών να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους για την υγεία με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο. Ο πρωταρχικός στόχος του έργου AFEE είναι να αυξήσει τις ευκαιρίες για τους ηλικιωμένους στο τοπικό τους περιβάλλον, δημιουργώντας εργαλεία που θα επιτρέψουν στις τοπικές και περιφερειακές αρχές να αναλάβουν ισχυρές δεσμεύσεις για να γίνουν πιο φιλικές προς την ηλικία και να μετρήσουν την πρόοδό τους προς αυτόν τον στόχο.

Τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία, οι εμπειρίες του δικτύου European Healthy Cities και του παγκόσμιου δικτύου πόλεων και κοινοτήτων φιλικών προς την ηλικία (GNAFCC) του ΠΟΥ, καθώς και οι συνεχιζόμενες εργασίες της ευρωπαϊκής εταιρικής σχέσης καινοτομίας για την ενεργό και υγιή γήρανση (EIP on AHA) θα ενημερώσουν έναν ενημερωμένο Οδηγό για τη δημιουργία περιβαλλόντων φιλικών για την ηλικία, προσαρμοσμένο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Στόχοι

  • Παροχή καθοδήγησης και εργαλείων στους τοπικούς φορείς χάραξης πολιτικής για να βοηθήσουν στον εντοπισμό τοπικών τομέων δράσης προτεραιότητας, στο σχεδιασμό σχεδίων δράσης και στην αξιολόγηση πολιτικών φιλικών προς την ηλικία.
  • Να εντοπίσει και να συνθέσει στοιχεία από καλές τοπικές πρακτικές και έρευνες για την καλύτερη κατανόηση των πολύπλοκων οδών μεταξύ της κοινοτικής δράσης και της υγιούς γήρανσης.
  • Να ενδυναμωθούν τα δίκτυα πόλεων και κοινοτήτων για να παρέχουν καθοδήγηση για την ανάπτυξη, την εφαρμογή και την παρακολούθηση δράσεων για πόλεις φιλικές προς τους ηλικιωμένους.

Ιστορικό

Ο ρόλος των φιλικών προς την ηλικία και υποστηρικτικών περιβαλλόντων

Το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον είναι βασικοί καθοριστικοί παράγοντες της υγιούς γήρανσης και της ανεξάρτητης ζωής στην κοινότητα. Πολλές αποφάσεις σχετικά με την πρόσβαση σε καλής ποιότητας υγειονομική και κοινωνική περίθαλψη για τους ηλικιωμένους λαμβάνονται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Ως εκ τούτου, οι τοπικές κυβερνήσεις διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη και τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ζήσουν ενεργό και υγιή ζωή.

Προτεραιότητα στην Ευρώπη

Η δημιουργία υποστηρικτικών περιβαλλόντων για την υγεία και την ευημερία και η μείωση των ανισοτήτων στην υγεία βρίσκονται στον πυρήνα του ευρωπαϊκού πλαισίου πολιτικής και στρατηγικής της ΠΟΥ Υγεία 2020 για τον 21ο αιώνα και της στρατηγικής και του σχεδίου δράσης του ΠΟΥ για την υγιή γήρανση στην Ευρώπη, 2012-2020. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο της δέσμης μέτρων για τις κοινωνικές επενδύσεις τη βελτίωση των συνθηκών για την ενεργό γήρανση. Τα φιλικά προς την ηλικία περιβάλλοντα αποτελούν μία από τις δράσεις προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την Ενεργή και Υγιή Γήρανση. Αυτή η εταιρική σχέση καινοτομίας ξεκίνησε το 2010 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέρος της Ένωσης Εμβληματικής Πρωτοβουλίας Καινοτομίας Ευρώπη 2020.

Ενότητες Οδηγού για περιβάλλοντα φιλικά προς την ηλικία στην Ευρώπη

Στο πλαίσιο του έργου AFEE αναπτύσσονται τρεις ενότητες έργου:

1. Ευρωπαϊκός οδηγός για περιβάλλον φιλικό προς την ηλικία

Αυτή η ενότητα έργου επανεξετάζει τον παγκόσμιο οδηγό πόλεων φιλικών προς τους ηλικιωμένους του ΠΟΥ και τα πιο πρόσφατα στοιχεία για επιλεγμένες περιοχές των οκτώ διαστάσεων που καθορίζονται από τον παγκόσμιο οδηγό, ενισχύονται από πρόσθετες ειδικές οδηγίες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής πολιτικών για περιβάλλοντα φιλικά προς τους ηλικιωμένους σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.

2. Εργαλεία παρακολούθησης και αξιολόγησης

Μια ενότητα για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση θα συγκεντρώσει διδάγματα από την πρόοδο σε μεμονωμένες πόλεις και από μια σειρά διεθνών προσπαθειών, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων πόλεων του ΠΟΥ και του πλαισίου παρακολούθησης EIP-AHA.

3. Πρότυπα δημοτικών σχεδίων δράσης για περιβάλλον φιλικό προς την ηλικία

Αυτή η ενότητα θα παρέχει καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο σχεδιασμού ενός σχεδίου δράσης σε επίπεδο πόλης και περιφέρειας, συνδέοντας και ενσωματώνοντας σχετικές συστάσεις και εμπειρίες της ΕΕ και του ΠΟΥ. Θα συντεθούν καλές πρακτικές για το πώς να δεσμευτεί σε τοπικό επίπεδο οι πολιτικές για την υγιή γήρανση.


https://www.who.int/initiatives/decade-of-healthy-ageing
Ποιος είναι ο ρόλος του ΠΟΥ στη δεκαετία του ΟΗΕ για την υγιή γήρανση;

Η Δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών για την υγιή γήρανση (2021–2030) είναι μια παγκόσμια συνεργασία, ευθυγραμμισμένη με τα τελευταία δέκα χρόνια των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, για τη βελτίωση της ζωής των ηλικιωμένων, των οικογενειών τους και των κοινοτήτων στις οποίες ζουν. Ζητήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ηγηθεί της υλοποίησης της Δεκαετίας σε συνεργασία με τους άλλους οργανισμούς του ΟΗΕ και λειτουργεί ως Γραμματεία της Δεκαετίας. Οι κυβερνήσεις, οι διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί, η κοινωνία των πολιτών, ο ιδιωτικός τομέας, ο ακαδημαϊκός κόσμος και τα μέσα ενημέρωσης ενθαρρύνονται να συμβάλουν ενεργά στην επίτευξη των στόχων της Δεκαετίας μέσω άμεσης δράσης, συνεργασίας με άλλους και συμμετέχοντας στη Συνεργασία Healthy Aging .

Μάθετε περισσότερα για την Πλατφόρμα Δεκαετίας: το σπίτι της Δεκαετίας του ΟΗΕ για την υγιή γήρανση

Καλύτερες στιγμές

Το έργο του ΠΟΥ στους τομείς δράσης της δεκαετίας

Για την προώθηση της υγιούς γήρανσης και τη βελτίωση της ζωής των ηλικιωμένων, των οικογενειών τους και των κοινοτήτων τους, θα απαιτηθούν θεμελιώδεις αλλαγές όχι μόνο στις ενέργειες που αναλαμβάνουμε αλλά και στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε την ηλικία και τη γήρανση.

Η δεκαετία θα αφορά τέσσερις τομείς δράσης:

 

Τα φιλικά προς την ηλικία περιβάλλοντα είναι καλύτερα μέρη για να μεγαλώσετε, να ζήσετε, να εργαστείτε, να παίξετε και να γερνήσετε. Μπορούμε να τα δημιουργήσουμε αντιμετωπίζοντας τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγιούς γήρανσης και δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το επίπεδο σωματικής ή πνευματικής τους ικανότητας, να συνεχίσουν να κάνουν τα πράγματα που εκτιμούν και να ζουν αξιοπρεπείς ζωές.

Στο πλαίσιο αυτού του τομέα δράσης, ο ΠΟΥ συνεργάζεται με τα κράτη μέλη του σε εθνικό και τοπικό επίπεδο για την ανάπτυξη πόλεων και κοινοτήτων φιλικών προς τους ηλικιωμένους, μεταξύ άλλων μέσω της υποστήριξης του Παγκόσμιου Δικτύου για Πόλεις και Κοινότητες φιλικές προς την ηλικία.

Η ηλικία είναι στερεότυπα (πώς σκεφτόμαστε), προκατάληψη (πώς νιώθουμε) και διακρίσεις (πώς ενεργούμε) απέναντι στους ανθρώπους με βάση την ηλικία τους. Επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών αλλά έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία των ηλικιωμένων.

Σε αυτόν τον τομέα δράσης, ο ΠΟΥ εργάζεται για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και ενεργούμε ως προς την ηλικία και τη γήρανση, δημιουργώντας στοιχεία σχετικά με την ηλικία, δημιουργώντας έναν παγκόσμιο συνασπισμό για την καταπολέμηση της γήρανσης και αναπτύσσοντας εργαλεία και πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άλλους για να αναλάβουν δράση .

Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται ένα ολοκληρωμένο σύνολο υπηρεσιών για την πρόληψη, την επιβράδυνση ή την αναστροφή της μείωσης των σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων τους. Αυτές οι υπηρεσίες πρέπει να παρέχονται για να καλύπτουν τις ανάγκες του ατόμου (προσωποκεντρικές), να συντονίζονται μεταξύ διαφορετικών παρόχων υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας και να αποφεύγεται η πρόκληση οικονομικής δυσπραγίας στον χρήστη.

Σε αυτόν τον τομέα δράσης, ο ΠΟΥ υποστηρίζει τα κράτη μέλη του να κατανοήσουν, να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν ένα προσωποκεντρικό, ολοκληρωμένο μοντέλο φροντίδας, παρέχοντας στοιχεία, καθοδήγηση και πακέτα πόρων.

Πολλοί ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν μειώσεις στη σωματική και πνευματική τους ικανότητα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν πλέον να φροντίσουν τον εαυτό τους χωρίς υποστήριξη και βοήθεια. Η πρόσβαση σε καλής ποιότητας μακροχρόνια περίθαλψη είναι απαραίτητη για αυτά τα άτομα προκειμένου να διατηρήσουν τη λειτουργική τους ικανότητα, να απολαύσουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και να ζουν με αξιοπρέπεια.

Στο πλαίσιο αυτού του τομέα δράσης, ο ΠΟΥ εργάζεται για να παρέχει τεχνική υποστήριξη στις χώρες για τη διεξαγωγή εθνικών αναλύσεων κατάστασης της μακροχρόνιας περίθαλψης με στόχο την εφαρμογή ενός ελάχιστου πακέτου μακροχρόνιας περίθαλψης ως μέρος της καθολικής υγειονομικής κάλυψης.

Το έργο του ΠΟΥ για τους «ενισχύοντες» της δεκαετίας

Η δεκαετία του ΟΗΕ για την υγιή γήρανση απαιτεί μια απάντηση ολόκληρης της κυβέρνησης και ολόκληρης της κοινωνίας που επιδιώκει να «κάνει τις επιχειρήσεις διαφορετικά» προς τη μετασχηματιστική και θετική αλλαγή για τους ηλικιωμένους, τις οικογένειές τους και τις κοινότητές τους.

Η Δεκαετία απαιτεί να ενσωματωθούν τέσσερις «δυνατοποιητές» σε αυτή την προσπάθεια αλλαγής του status quo. Η Πλατφόρμα Γνώσης της Δεκαετίας συγκαλεί και υποστηρίζει τα ενδιαφερόμενα μέρη να εργαστούν μέσω αυτών των δυνατοτήτων:

 

Η ουσιαστική δέσμευση με τους ίδιους τους ηλικιωμένους θα είναι κρίσιμη για κάθε έναν από τους τομείς δράσης της Δεκαετίας, καθώς είναι φορείς αλλαγής καθώς και δικαιούχοι υπηρεσιών. Η φωνή τους πρέπει να ακούγεται, η αξιοπρέπεια και η αυτονομία τους να γίνεται σεβαστή και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους να προωθούνται και να προστατεύονται.

Ο ΠΟΥ εργάζεται για να επιτρέψει τη φωνή και την ουσιαστική δέσμευση για τη δεκαετία αναπτύσσοντας και υποστηρίζοντας άλλους να χρησιμοποιούν καινοτόμες μεθοδολογίες για την ενίσχυση των φωνών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επηρεάσουν την εφαρμογή της Δεκαετίας.

Η προώθηση της υγιούς γήρανσης και η μείωση της ανισότητας απαιτούν αποτελεσματική διακυβέρνηση και ηγεσία σε όλους τους τομείς και σε όλα τα διοικητικά επίπεδα. Η ανάπτυξη ικανοτήτων υποστηρίζει διαφορετικούς ενδιαφερόμενους φορείς να αναπτύξουν τις σχετικές ικανότητες που απαιτούνται για να διασφαλιστεί ότι οι ηλικιωμένοι βιώνουν υγεία και ευημερία και απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Ο ΠΟΥ εργάζεται για την οικοδόμηση ηγεσίας και ικανότητας για τη δεκαετία αναπτύσσοντας ευκαιρίες μάθησης, προγράμματα καθοδήγησης και άλλα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας παγκόσμιας κοινότητας παραγόντων αλλαγής.

Όσο περισσότερα ενδιαφερόμενα μέρη συγκεντρώνονται σε διάφορους τομείς και κλάδους, τόσο μεγαλύτερη είναι η δυνατότητα που έχουν για μόχλευση πόρων, ανταλλαγή μάθησης και εμπειρίας, υποστήριξη της διάχυσης πολιτικής και συγκεκριμένης δράσης.

Ο ΠΟΥ εργάζεται για τη σύνδεση διαφορετικών ενδιαφερομένων για τη δεκαετία με τη λειτουργία της Πλατφόρμας, ενός ψηφιακού πολυγλωσσικού χώρου συνεργασίας. σύγκληση του Συνεταιρισμού για την Υγιή Γήρανση. και σύνδεση με υπάρχουσες και επερχόμενες δομές και συνεργασίες που αντιμετωπίζουν πτυχές της γήρανσης και της υγείας.





No comments:

Post a Comment

Η μηνιαία σας ενημέρωση του ΟΗΕ για τη Δεκαετία Υγιούς Γήρανσης Μάρτιος 2023

  Η μηνιαία σας ενημέρωση του ΟΗΕ γ...