Monday, February 13, 2023

2023: Ανοίγοντας το δρόμο για ένα νέο όραμα της ηλικίας

 CenterForAgeingBetter-active-couple-cropped

  

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας που προκάλεσε βαρύ τίμημα στον πληθυσμό και ταρακούνησε την οικονομία στην Ευρώπη και τον κόσμο, ελπίζαμε σε κάποια ανάπαυλα πέρυσι. Αλλά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήρθε ως μια βάναυση σύγκρουση με την ειρηνική μας πραγματικότητα και οι πολλαπλές συνέπειές της έχουν φέρει έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων σε επισφαλείς καταστάσεις. Στο ιδιαίτερα ζοφερό κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο, συνεχίσαμε να εργαζόμαστε για την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης και της ισότητας στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Εξετάζοντας τις δραματικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τα μέλη μας και άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε επίπεδο ΕΕ και διεθνές, ιδίως για να ζητήσουμε καλύτερη υποστήριξη στους ηλικιωμένους πρόσφυγες εντός και εκτός Ουκρανίας (δείτε την ιστοσελίδα μας ) . Παρακολουθήσαμε επίσης τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στους ηλικιωμένους στην Ευρώπη και δημοσιεύσαμε μια έκθεση βασισμένη στις μαρτυρίες των μελών μας, η οποία δείχνει πώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός εκθέτει τους ηλικιωμένους σε υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Πέρα από τη συγκεκριμένη κατάσταση που συνδέεται με τον πόλεμο, συνεχίσαμε τη συνηγορία μας για μια πιο περιεκτική ΕΕ. Με την κυκλοφορία της στρατηγικής της ΕΕ για τη φροντίδα, η μακροχρόνια φροντίδα βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών μας, ιδίως της Ετήσιας Συνδιάσκεψής μας . Επίσης, βασιστήκαμε στην πρότασή μας για μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την ισότητα των ηλικιών και δημοσιεύσαμε ένα δίφυλλο ως πρόσθετο εργαλείο για την προώθηση αυτής της ατζέντας.

Ο δρόμος προς τα εμπρός είναι να εργαστούμε συλλογικά για αποτελεσματικές λύσεις και πρόοδο για να εγγυηθούμε ένα λαμπρότερο μέλλον για όλους μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει η AGE φέτος με βάση τα αποτελέσματα του 2022.
  

Προώθηση της ισότητας των ηλικιών: ενίσχυση της ικανότητάς μας να παραδίδουμε

  • Ενόψει των Ευρωεκλογών 2024

Βασιζόμενοι στην πρότασή μας για μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ισότητα των Ηλικιών , θα αναπτύξουμε ένα Μανιφέστο για τις Εκλογές στην ΕΕ 2024 μαζί με τα μέλη μας. Θα ετοιμάσουμε επίσης υλικό εκστρατείας που θα στοχεύει τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο και θα ενισχύσουμε την ικανότητά μας να διασφαλίσουμε ότι είμαστε εξοπλισμένοι για το 2024. Στόχος θα είναι να κάνουμε πολλούς βουλευτές να υποστηρίξουν την ευρωπαϊκή μας στρατηγική για την ισότητα ηλικιών και να υποστηρίξουν το έργο των μελών μας σε εθνικό επίπεδο.   

Μια σειρά συναντήσεων με υποψηφίους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα οργανωθεί επίσης ως μέρος του έργου MEET στο οποίο θα συμμετάσχουμε μαζί με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας. Το έργο θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο.

Ως μέρος του νέου έργου COVID Resilience , θα παρέχουμε επίσης εκπαίδευση σε επαγγελματίες και εθελοντές στη Σερβία, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη σχετικά με τον τρόπο συνεργασίας με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και την υποστήριξη της αλλαγής πολιτικής στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.

  • Ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ηλικιωμένων παγκοσμίως

Η πρότασή μας για μια στρατηγική της ΕΕ για την ισότητα των ηλικιών απαιτεί επίσης ρητά την υποστήριξη της ΕΕ σε μια Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ηλικιωμένων. Θα προωθήσουμε περαιτέρω αυτήν την πρόσκληση, συγκεκριμένα ως μέρος της 13ης Συνόδου  της Ανοιχτής Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για τη Γήρανση  (UN OEWG) τον Απρίλιο και μέσω των εκστρατειών μας #EULeadsTheRally ​και #AgeingEqual .

Κατά τη διάρκεια του OEWG του ΟΗΕ, θα παρέχουμε επίσης στοιχεία σχετικά με το χάσμα στο δικαίωμα στην υγεία και στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και στην κοινωνική ένταξη, τα κύρια θέματα της φετινής ομάδας εργασίας.

Στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία , θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της δραματικής κατάστασης που βιώνουν οι ηλικιωμένοι Ουκρανοί και θα επαναλάβουμε την έκκλησή μας  για αποτελεσματική υποστήριξη της ΕΕ.

  • Διαφορετικότητα στην τρίτη ηλικία: νέες συστάσεις πολιτικής

Θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις διαφορετικές καταστάσεις των ηλικιωμένων που βιώνουν άλλους λόγους διάκρισης: θα δημοσιεύσουμε ένα κοινό έγγραφο πολιτικής για τους ηλικιωμένους LGBTI μαζί με την ILGA-Europe​, θα κάνουμε συστάσεις για ηλικιωμένα άτομα με αναπηρίες και για το ρατσισμό και το μίσος ομιλία καθώς και να συνεισφέρουν σε ένα διαδικτυακό παιχνίδι κατά της ρητορικής μίσους, του ρατσισμού και της ηλικίας ( Smart for Diversity and Democracy  and Smart Against Ageism ), παρακολουθήστε τον αντίκτυπο του πολέμου στους ηλικιωμένους στην Ουκρανία​, αναλύστε τα κενά της τρέχουσας ισότητας των φύλων στην ΕΕ στρατηγική και, ως μέρος των έργων μας, να συνεργαστούμε με φορείς που καταπολεμούν τη βία κατά των ηλικιωμένων γυναικών (έργο MARVOW2.0, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο).
  

Ισότιμη συμμετοχή στα γηρατειά: εμπόδια και εναλλακτικές λύσεις

  • Βιώσιμη εργασιακή ζωή: η ναυαρχίδα μας

Η γνώση των φραγμών είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη λύσεων. Θα παρέχουμε στοιχεία για τα εμπόδια στη συμμετοχή των ηλικιωμένων στον χώρο εργασίας και θα προωθήσουμε καλές πρακτικές στην 4η έκδοση του AGE Barometer μας και μέσω του έργου «Mentoring Across Borders» που ξεκινά τον Ιανουάριο.
Με βάση αυτά τα νέα στοιχεία, το Ετήσιο Συνέδριό μας στις 9 Ιουνίου θα συνεργαστεί με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με το θέμα της βιώσιμης εργασιακής ζωής στα γηρατειά.

Οι επιχειρήσεις θα είναι σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτό το ταξίδι προς χώρους εργασίας φιλικούς προς την ηλικία. Θα εργαστούμε χέρι-χέρι με τους εταιρικούς μας εταίρους για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής υπόθεσης για την ισότητα ηλικίας στην εργασία και την προώθηση εμπνευσμένων πρακτικών σε συναδέλφους μας.

  • Προς την εφαρμογή ποιοτικής μακροχρόνιας φροντίδας

Μετά τη δημοσίευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το περασμένο φθινόπωρο της στρατηγικής της ΕΕ για τη φροντίδα ( διαβάστε το άρθρο μας ), θα εργαστούμε για να παρακολουθήσουμε το έργο που επιτελείται σε εθνικό επίπεδο και να αναπτύξουμε την ικανότητα των κρατών μελών να ανταποκριθούν στη σύσταση της ΕΕ για τη μακροχρόνια φροντίδα.

Ως μέρος των έργων μας ( VALUECARE , SHAPES ,  InAdvance ), θα συντάξουμε επίσης συστάσεις πολιτικής:

- για ένα νέο παράδειγμα στο σύστημα περίθαλψης που επικεντρώνεται σε μια «Ολοκληρωμένη φροντίδα με βάση την αξία»,

- για το πώς τα ολοκληρωμένα οικοσυστήματα υγείας και κοινωνικών συστημάτων συμβάλλουν στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και περίθαλψης σε όλη την Ευρώπη και

- σχετικά με την έγκαιρη ανίχνευση της παρηγορητικής φροντίδας στην Ευρώπη.
Θα οργανώσουμε ένα εργαστήριο συμβουλευτικής με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και εμπειρογνώμονες στον τομέα της παρηγορητικής φροντίδας για την από κοινού ανάπτυξη των συστάσεων.

  • Προώθηση προσβασιμότητας και υποστηρικτικών περιβαλλόντων

Η ισότιμη συμμετοχή απαιτεί προσβασιμότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στο έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να διασφαλίσουμε ότι η προοπτική των ηλικιωμένων καταναλωτών αντικατοπτρίζεται επαρκώς στον χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα.

Στο πλαίσιο του έργου Urbanage , θα οργανώσουμε ένα εργαστήριο για τον αστικό σχεδιασμό χωρίς αποκλεισμούς για περιβάλλον φιλικό προς την ηλικία, συγκεντρώνοντας δημόσιες αρχές και ενώσεις ηλικιωμένων με στόχο να προωθήσουμε τη μελλοντική αναπαραγωγή σε άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες και πόλεις.

Μέσω του νέου έργου SEE U που στοχεύει να εκπαιδεύσει και να δώσει τη δυνατότητα στους ηλικιωμένους να εξερευνήσουν τη γειτονιά τους με τη βοήθεια ψηφιακών εργαλείων, η AGE θα παράγει ένα ευρωπαϊκό ενημερωτικό δελτίο και θα αναπτύξει από κοινού μια ιδέα εργαστηρίου για την υλοποίηση ψηφιακών περιηγήσεων.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, το AGE θα συμμετάσχει επίσης στην ανάπτυξη ενός κέντρου πόρων της ΕΕ, στόχος του οποίου είναι να επιτρέψει την πρακτική εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προσβασιμότητα διευκολύνοντας τη διαθεσιμότητα πιο προσβάσιμων προϊόντων, υπηρεσιών και υποδομών στην ΕΕ.
  

Αυξάνοντας τον αντίκτυπο και την ορατότητά μας

Γνωρίζοντας ότι τα αρνητικά στερεότυπα για τα γηρατειά βρίσκονται στη ρίζα του ηλικιωτικού και των διακρίσεων, επιδιώκουμε να μεταφέρουμε με τον τρόπο που επικοινωνούμε μια μη προκατειλημμένη εικόνα και λόγο που αντικατοπτρίζει καλύτερα την πραγματικότητα και την ποικιλομορφία της ζωής των ηλικιωμένων. Αυτό είναι σύμφωνο με τον σύντομο οδηγό μας για τη μη στερεότυπη επικοινωνία.

Το 2023 θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις επικοινωνιακές μας δραστηριότητες και τα εργαλεία για να ενισχύσουμε τη φωνή των ηλικιωμένων και να συμβάλουμε περαιτέρω σε αυτή τη νέα αφήγηση για τη γήρανση. Για να το πετύχουμε αυτό, θα δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη προβολή στη δουλειά των μελών μας και θα «ανανεώσουμε» το branding και την ιστοσελίδα μας.

  
Η φετινή ατζέντα υπόσχεται να είναι πολύ απασχολημένη. Ας ελπίσουμε ότι θα φέρει σημαντικές προόδους προς ένα μέλλον όπου η ηλικία δεν έχει σημασία.

Σας ευχόμαστε τα καλύτερα για το 2023!


https://www.age-platform.eu/sites/default/files/2-page%20EU%20Age%20Equality%20Strategy_FINAL_0.pdf


No comments:

Post a Comment

Η μηνιαία σας ενημέρωση του ΟΗΕ για τη Δεκαετία Υγιούς Γήρανσης Μάρτιος 2023

  Η μηνιαία σας ενημέρωση του ΟΗΕ γ...