Η πολυμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη από τις 29 έως τις 30 Αυγούστου 2022. Η μορφή της εκδήλωσης (υβριδική) επέτρεψε στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (ΟΚΠ) να επιδείξουν ισχυρή κινητοποίηση και υποστήριξη στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη διατύπωση συστάσεων σχετικά με τον τρόπο προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ηλικιωμένων.
Στόχος της συνάντησης των Ηνωμένων Εθνών ήταν να συγκεντρώσει τους βασικούς ενδιαφερόμενους για να μιλήσουν για τα κενά και τον κατακερματισμό στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ηλικιωμένων στο διεθνές δίκαιο και τους μηχανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η συνεδρίαση χωρίστηκε σε τέσσερις συνεδριάσεις και συζητήθηκε μια πρόσφατη έκθεση του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που δημοσιεύθηκε ως συνέχεια του Ψηφίσματος 48/3 του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRC) .
Μια συνοπτική έκθεση της συνεδρίασης θα παρέχει συμπεράσματα και συστάσεις σχετικά με τον τρόπο προώθησης των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέχρι την πεντηκοστή δεύτερη σύνοδό του.
Οι κοινές μας συστάσεις προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Τον Αύγουστο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της πολυμερούς συνάντησης, συντονίσαμε τις ενέργειές μας με τα μέλη μας και άλλες ΜΚΟ.
Σε κοινή δήλωση μαζί με άλλους 411 οργανισμούς μέλη του GAROP, καλέσαμε τα κράτη μέλη να:
- Υιοθέτηση στην 52η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενός νέου ουσιαστικού ψηφίσματος που αναγνωρίζει τα πορίσματα της έκθεσης του Ύπατου Αρμοστή και καθορίζει συγκεκριμένα βήματα για την κάλυψη των κενών προστασίας των ηλικιωμένων.
- Καλέστε την Ανοιχτή Ομάδα Εργασίας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη γήρανση να λάβει πλήρως υπόψη τα ευρήματα και τις συστάσεις αυτής της πολυμερούς συνάντησης προκειμένου να εκπληρώσει την εντολή της.
- Ξεκινήστε τώρα τη σύνταξη μιας σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ηλικιωμένων, ώστε όλοι να γερνάμε με δικαιώματα.
Αυτοσυνηγορία για να διασφαλιστεί ότι ακούγονται οι φωνές των ηλικιωμένων
Η κινητοποίηση των μελών μας τόσο διαδικτυακά όσο και προσωπικά ήταν πολύ ισχυρή, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στα κράτη μέλη: οι αντιπροσωπευτικές οργανώσεις ηλικιωμένων είναι ζωτικής σημασίας. Αρκετές ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένης της AGE, έκαναν συστάσεις σχετικά με τη σημασία της συμπερίληψης των ΜΚΟ σε όλα τα στάδια των διαδικασιών χάραξης πολιτικής.
Στο πρώτο πάνελ, η πρώην Αντιπρόεδρος του AGE, κα Heidrun Mollenkopf από την BAGSO (Γερμανία), ανέφερε την εγγενή σχέση μεταξύ της ψηφιοποίησης και του δικαιώματος συμμετοχής των ηλικιωμένων. Ωστόσο, επεσήμανε επίσης την έλλειψη πρόσβασης σε ψηφιακές δεξιότητες στον χώρο εργασίας και ευκαιρίες μάθησης. Ζήτησε να διασφαλιστεί το δικαίωμα των ηλικιωμένων στην αυτονομία και την ανεξαρτησία στην ψηφιοποίηση, «είτε θέλουν να συμμετέχουν στον ψηφιακό κόσμο, αλλά πρέπει επίσης να έχουν το δικαίωμα να παραμένουν εκτός σύνδεσης» . Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BAGSO ζήτησε περαιτέρω από τα κράτη μέλη να ενσωματώσουν αυτά τα δικαιώματα στις διεθνείς συνθήκες, κανόνες και πρότυπα, καθώς και σε μια σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ηλικιωμένων.
Μιλώντας για τις ηλικιακές διακρίσεις στην απασχόληση, ο κ. Βασίλης Λουζιώτης από την 50+Hellas (Ελλάδα) επεσήμανε ότι « η ισχύουσα νομοθεσία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν επιτρέπει τέτοιες πρακτικές, αλλά συμβαίνουν ακριβώς το ίδιο, γιατί οι μακροχρόνιες προκαταλήψεις και στερεότυπα είναι αργεί να φύγει. Οι υφιστάμενες διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αναφέρουν ρητά τον ηλικιακό χαρακτήρα ως διάκριση, που οδηγεί σε έλλειψη προστασίας των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων στην εργασία» .
Τον τρόπο που γενικά απεικονίζονται –και παραλείπονται– οι ηλικιωμένοι στα ΜΜΕ, κατήγγειλε με γραπτή δήλωσή της η κ. Ελισάβετ Μεσθενέως από το 50+Hellas . Αυτό « εμποδίζει την εφαρμογή συγκεκριμένων εθνικών δράσεων για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους ».
Στην τελευταία συνεδρίαση της συνάντησης, ο κ. Filip Hamro από τη Συνομοσπονδία Σουηδικών Συνταξιούχων στη Φινλανδία εξέθεσε πώς μια σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ηλικιωμένων θα βοηθούσε στην προστασία των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων σε τρία επίπεδα: διεθνές, περιφερειακό και εθνικό . Τόνισε ότι μια τέτοια σύμβαση « χρειάζεται όχι μόνο οι ηλικιωμένοι αλλά η κοινωνία συνολικά ».
Κατά τη δεύτερη συνεδρία της συνάντησης, η κα Ina Voelcker από την BAGSO (Γερμανία) τόνισε τους περιορισμούς και τα υφιστάμενα κενά του τρέχοντος διεθνούς πλαισίου, προτρέποντας τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν τη σύνταξη και την υιοθέτηση μιας συνολικής νομικής πράξης.
Άλλα μέλη του AGE παρακολούθησαν τη συνάντηση εξ αποστάσεως, ενισχύοντας την εκπροσώπηση και τη συμμετοχή των ΜΚΟ. Τα ακόλουθα μέλη παρακολούθησαν τη συνεδρίαση εξ αποστάσεως: η κα Licia Boccaletti από το Anziani e non solo (Ιταλία) και η κα Ľubica Gálisová από το Fórum pre pomoc starším (Σλοβακία). Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους, τα Σλοβάκα μέλη μας δήλωσαν ότι η πολυμερής συνάντηση επεσήμανε ξεκάθαρα την έλλειψη νόμων και μέτρων για την προστασία και την εκπλήρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ηλικιωμένων.
Τέλος, η Υπεύθυνη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του AGE, κα Apoline Parel , μπόρεσε να κάνει τρεις δηλώσεις, καλώντας τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν μια Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ηλικιωμένων. Τονίσαμε την ανάγκη να συμπεριληφθούν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως οι αντιπροσωπευτικές οργανώσεις ηλικιωμένων και οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι σε όλα τα στάδια της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Στην τρίτη δήλωσή της, ρώτησε τους συμμετέχοντες στο πάνελ πώς τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οι ηλικιωμένοι θα μπορούσαν να συντονίσουν καλύτερα τις ενέργειές τους και να συνεργαστούν για τη συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συζητήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ηλικιωμένων και πρόστιμο στη σύνταξη σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ηλικιωμένων.
Μπορείτε να διαβάσετε τις δηλώσεις AGE εδώ και να παρακολουθήσετε ξανά τις καταγεγραμμένες συνεδρίες: Συνεδρία 1 - Συνεδρία 2 - Συνεδρία 3 - Συνεδρία 4
https://www.age-platform.eu/policy-work/news/strong-mobilisation-civil-society-organisations-geneva
No comments:
Post a Comment