Friday, January 15, 2021

Το νέο πρόγραμμα της ΕΕ βοηθά τους ηλικιωμένους να συνδεθούν ουσιαστικά στις κοινότητές τους


Το AGE είναι μέρος του νέου έργου « Dreamlike Neighborhood » που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και στοχεύει στην υποστήριξη και ενίσχυση των κοινωνικών συνδέσεων γειτονιάς. Το έργο θα περιλαμβάνει έως 180 ηλικιωμένους στην Αυστρία, τη Σλοβενία, την Τσεχική Δημοκρατία και τις Κάτω Χώρες.


Ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020, αυτό το έργο Erasmus + σκοπεύει να διευκολύνει τις γειτονικές ομάδες, όπου ηλικιωμένοι και πολύ ηλικιωμένοι συναντώνται τακτικά και υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον (επανα) εντοπίζοντας και φέρνοντας τα ταλέντα τους, εκπληρώνοντας τα όνειρά τους, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις της καθημερινής ζωής και εύρεση τρόπους να συμβάλλουν ενεργά στις κοινότητές τους.

Λόγω των δημογραφικών αλλαγών και μιας ευρέως υποστηριζόμενης πολιτικής γήρανσης, ο αριθμός των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι αυξάνεται. Οι πιο υποστηρικτικές γειτονιές μπορούν να επιτρέψουν στους ηλικιωμένους να γερνούν με επιτυχία στη θέση τους. Η σύνδεση με άλλους (ηλικιωμένους) ενήλικες στη γειτονιά είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία των ηλικιωμένων. Στην πραγματικότητα, τα άτομα με ισχυρές κοινωνικές συνδέσεις είναι πιο ευτυχισμένα, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, βελτιωμένη σωματική υγεία και ζουν περισσότερο.
  

Γιατί ονειρική γειτονιά ;

Η προσέγγιση του έργου είναι να ωθήσει τις ανταλλαγές και τις κοινές δραστηριότητες εντός των ομάδων γειτονιάς. Ωστόσο, η γενική ιδέα είναι ότι οι ίδιες οι ομάδες γειτονιάς θα καθορίσουν τον σκοπό τους, θα αναπτύξουν κοινές δραστηριότητες και τρόπους για να αλληλοϋποστηρίζονται.
  

Για ποιον είναι αυτό το έργο  ;

Οι ηλικιωμένοι που ενδιαφέρονται να συνδεθούν με άλλα άτομα στη γειτονιά τους, να δημιουργήσουν υποστηρικτικά δίκτυα και να βρουν δημιουργικούς τρόπους έκφρασης των προοπτικών και των ιδεών τους. Επιπλέον, εξετάζουμε πρωτοβουλίες πολιτών ή οργανώσεις ηλικιωμένων που ενδιαφέρονται για μια καινοτόμο προσέγγιση. Τα άτομα που ενδιαφέρονται καλούνται επίσης να συνεισφέρουν ως συντονιστές της ομάδας.
  

Πώς υλοποιείται το έργο ; 

Η AGE θα συνεισφέρει σε ένα ενημερωτικό δελτίο για την ενημέρωση σχετικά με το έργο, την ευαισθητοποίηση για το ζήτημα και θα εμπνεύσει τους ηλικιωμένους, τις κοινότητες και τους σχετικούς ενδιαφερόμενους να συνεισφέρουν και να υποστηρίξουν τις Dreamlike Neighborhoods .

Με βάση ένα Concept & Curriculum γειτονικές ομάδες στις χώρες εταίρους θα δημιουργηθούν. Εκτός από τις μεθόδους που προωθούν τις αλληλεπιδράσεις, τους ατομικούς προβληματισμούς και την αμοιβαία υποστήριξη, οι δημιουργικές μορφές θα ενθαρρύνουν τους συμμετέχοντες να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της υποστηρικτικής γειτονιάς και να εκφράσουν τις προοπτικές και τις απόψεις τους.

Με το Εγχειρίδιο και το Online Resource Kit θα κάνουμε ορατές εμπειρίες που αποκτήθηκαν στο έργο μας και θα παρέχουμε εμπνευσμένα παραδείγματα και πρακτικά εργαλεία για τη δημιουργία και διαχείριση ομάδων Dreamlike Neighborhood .

https://www.age-platform.eu/policy-work/news/new-eu-project-helps-older-people-connect-meaningfully-their-communities



Επικοινωνία για προώθηση στην κοινωνία μας του θέματος ,ώστε να εφαρμοστεί στη πόλη μας ,μέσα από τον Δήμο!

τηλεφ 6932755008

Συνάντηση στα γραφεία μας Ιουστινιανού 19 Σέρρες!

  

No comments:

Post a Comment

Η μηνιαία σας ενημέρωση του ΟΗΕ για τη Δεκαετία Υγιούς Γήρανσης Μάρτιος 2023

  Η μηνιαία σας ενημέρωση του ΟΗΕ γ...