Friday, December 11, 2020

Προς μια ευρωπαϊκή συμφωνία Silver;

 

EPSON-confWeek-Nov20-Συμμετέχοντες + λογότυπο

  

Ο Αντιπρόεδρος της AGE, Heidrun Mollenkopf, συμμετείχε στην εκδήλωση έναρξης της Εβδομαδιαίας Διάσκεψης ESPON με θέμα «Η προσαρμογή των ευρωπαϊκών πόλεων στη γήρανση του πληθυσμού: Προκλήσεις πολιτικής και βέλτιστες πρακτικές». Η εκδήλωση έθεσε την ιδέα μιας ευρωπαϊκής ασημένιας συμφωνίας.


Μαζί με το AGE Platform Europe, Eurocities, Greater Manchester Combined Authority / Greater Manchester Aging Hub και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ESPON διοργάνωσε μια διαδικτυακή εβδομάδα διάσκεψης για τη γήρανση του πληθυσμού για να συζητήσει βασικά ζητήματα σχετικά με τη γήρανση του πληθυσμού στις πόλεις. Η εκδήλωση παρουσίασε επίσης τα αποτελέσματα του έργου ACPA (Adapting Cities to Population Aging) που καλύπτει οκτώ πόλεις σε έξι χώρες (Γαλλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο).

EPSON-confWeek-Nov20-Suica2Ο Αντιπρόεδρος Šuica άνοιξε την εκδήλωση και επέμεινε στο πόσο ζούμε επίσης επηρεάζει το πώς γερνάμε:

«Είναι ζωτικής σημασίας οι πόλεις να είναι ένα λαμπρό παράδειγμα αλληλεγγύης και συμμετοχής μεταξύ των γενεών».

Αντέδρασε επίσης θετικά στην ιδέα που ξεκίνησε από το ESPON να έχει ένα Silver Deal , όπως υπάρχει μια Πράσινη Συμφωνία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και εξήγησε πώς οι επικείμενες πρωτοβουλίες, όπως η Πράσινη Βίβλος για τη γήρανση και το μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές, θα αποτελέσουν βασικά ορόσημα για τη στήριξη μεγαλύτερης διάρκειας ζωής σε καλύτερη υγεία .

Στη συνέχεια, οι διάφοροι ομιλητές τόνισαν βασικά στοιχεία που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού στις πόλεις:

  • Ο Paul Mc Garry μιλώντας ως επικεφαλής ενδιαφερόμενος της ACPA, μοιράστηκε το μοντέλο γήρανσης που βασίζεται στον πολίτη και εξήγησε πόσο εξαρτάται η δημιουργία μιας φιλικής προς την ηλικία πόλης από τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης.
  • Ο Erik Van Ossenbruggen παρείχε μια επισκόπηση του έργου ACPA και μοιράστηκε την κύρια σύσταση με τους εταίρους του έργου για την ανάπτυξη πόλεων που είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στη γήρανση: φιλοδοξία με μακροπρόθεσμη στρατηγική, μάθηση ως βασική διάσταση, ευελιξία να απαντά σε νέα ζητήματα όπως η ψηφιοποίηση , πιο θετικός λόγος για τη γήρανση, προσέγγιση από το τοπικό σε επίπεδο ΕΕ.
  • Ο καθηγητής Christopher Phillipson υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία για να εξεταστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ ηλικιακού, ρατσισμού και σεξισμού, αλλά και για μια κοινή προσέγγιση έξυπνων, βιώσιμων, υγιών και φιλικών προς την ηλικία πόλεων.
  • Ο Manfred Huber εξήγησε για το έργο που πραγματοποίησε η ΠΟΥ Ευρώπη σε φιλικά προς την ηλικία περιβάλλοντα και την επικείμενη Δεκαετία Υγιεινής Γήρανσης, η οποία θα είναι μια ευκαιρία για ενίσχυση των συνεργασιών.
  • Η ομιλία του Δρ Heidrun Mollenkopf επικεντρώθηκε στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για τους ηλικιωμένους, επιμένοντας στη σημασία της διαθεσιμότητας και της προσβασιμότητας, αλλά και των ευκαιριών μάθησης και της προστασίας των δικαιωμάτων.
      

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Julia Wadoux, Julia.wadoux@age-platform.eu
  

Για περισσότερες πληροφορίες:

No comments:

Post a Comment

Η μηνιαία σας ενημέρωση του ΟΗΕ για τη Δεκαετία Υγιούς Γήρανσης Μάρτιος 2023

  Η μηνιαία σας ενημέρωση του ΟΗΕ γ...