Saturday, February 4, 2023

Σχετικά με το AGE

Η φωνή των ηλικιωμένων σε επίπεδο ΕΕ


 Το AGE Platform Europe είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο μη κερδοσκοπικών οργανισμών για άτομα ηλικίας 50+ και για άτομα ηλικίας 50+, που στοχεύει να εκφράσει και να προωθήσει τα συμφέροντα των 200 εκατομμυρίων πολιτών ηλικίας 50+ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Eurostat, 2018) και να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τα θέματα που τους απασχολούν περισσότερο.

Το έργο μας επικεντρώνεται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής που επηρεάζουν τους ηλικιωμένους και τους συνταξιούχους. Αυτά περιλαμβάνουν θέματα καταπολέμησης των διακρίσεων, απασχόλησης εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας και ενεργού γήρανσης, κοινωνικής προστασίας, συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων, κοινωνικής ένταξης, υγείας, κακοποίησης ηλικιωμένων, αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, έρευνας, προσβασιμότητας στις δημόσιες συγκοινωνίες και του δομημένου περιβάλλοντος και ψηφιακές τεχνολογίες (ΤΠΕ ).

MOPACT_final_confΕπιδιώκουμε να δώσουμε φωνή σε ηλικιωμένους και συνταξιούχους στις συζητήσεις πολιτικής της ΕΕ, μέσω της ενεργού συμμετοχής των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων σε επίπεδο ΕΕ, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό, και παρέχουμε μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών. Επιπλέον, ενημερώνουμε τους ηλικιωμένους για τα δικαιώματά τους ως πολίτες ή κάτοικοι της ΕΕ και για τις διαδικασίες χάραξης πολιτικής της ΕΕ και την πρόσφατη ανάπτυξη πολιτικών της ΕΕ.

Μέσω της συμμετοχής μας σε πολλά έργα της ΕΕ , επιδιώκουμε επίσης να προωθήσουμε τη συμμετοχή των ηλικιωμένων στην ανάπτυξη έργων και συσκευών που προορίζονται για αυτούς («συμμετοχή χρηστών»).
 

> Φόντο

Το AGE Platform Europe ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2001 μετά από μια διαδικασία συζήτησης σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης και ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των οργανώσεων ηλικιωμένων σε επίπεδο ΕΕ. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή σε ευρωπαϊκούς, εθνικούς και περιφερειακούς οργανισμούς, καθώς και σε οργανώσεις ηλικιωμένων και σε οργανώσεις ηλικιωμένων. Οι οργανώσεις ηλικιωμένων θα έχουν την πλειοψηφία των ψήφων στα όργανα λήψης αποφάσεων μας. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή μόνο σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Το έργο μας χρηματοδοτείται από επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνδρομές μελών και δωρεές.

Επικοινωνία: Γραμματεία AGE, info@age-platform.eu
 

> Το όραμά μας

Μια κοινωνία για όλες τις ηλικίες.

Το όραμα του AGE περιλαμβάνει μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, βασισμένη στην ευημερία για όλους, την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και το πλήρες δικαίωμα να απολαμβάνουν τη ζωή, να συμμετέχουν και να συνεισφέρουν στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, τα δικαιώματα και οι ευθύνες κάθε ατόμου σε όλη τη διάρκεια της ζωής του πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστά.

 

> Η αποστολή μας 

Η AGE γιορτάζει τη μακροζωία ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Επιδιώκουμε την καταπολέμηση του ηλικιωμένου, την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη τη διάρκεια της ζωής, τη μείωση των ανισοτήτων και τη δυνατότητα σε όλους να ζήσουν μια πλήρη και αξιοπρεπή ζωή.

 

> Οι βασικές μας αξίες και οι κατευθυντήριες αρχές μας

  • Ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα και το κράτος δικαίου, οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώνουν τα μέλη μας.
  • Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια δεν μειώνονται με την ηλικία και πρέπει να γίνονται σεβαστά καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής κάθε ατόμου.
  • Οι ηλικιωμένοι είναι αυτοσυνήγοροι. Ο καθένας πρέπει να υποστηρίζεται για να μιλήσει για λογαριασμό του ως οι απόλυτοι ειδικοί της ζωής τους.
  • Οι ηλικιωμένες γυναίκες και άνδρες αποτελούν πηγή για τις κοινωνίες μας μέσω της συνεισφοράς τους μέσω της εργασίας, του εθελοντισμού, της άτυπης φροντίδας, της δημιουργικότητας, της εμπειρίας και ως καταναλωτές.
  • Η αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών ενισχύει τη συμπερίληψη και τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών με σεβασμό και ωφέλεια για τις εμπειρίες, τις ευαισθησίες και τις προσδοκίες όλων.
  • Τα φιλικά προς την ηλικία περιβάλλοντα είναι απαραίτητα για ισότιμες και χωρίς αποκλεισμούς κοινότητες για όλες τις ηλικίες.

Επικοινωνία

AGE Platform Europe - avenue de Tervueren,
168, Box 2 - 1150 Brussels, Belgium

No comments:

Post a Comment

Η μηνιαία σας ενημέρωση του ΟΗΕ για τη Δεκαετία Υγιούς Γήρανσης Μάρτιος 2023

  Η μηνιαία σας ενημέρωση του ΟΗΕ γ...