Τι είναι το ESF+;
Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Plus (ESF+) είναι το κύριο μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για επενδύσεις σε ανθρώπους και υποστήριξη της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων . Με προϋπολογισμό σχεδόν 99,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2021-2027, το ΕΚΤ+ θα συνεχίσει να συνεισφέρει σημαντικά στις πολιτικές της ΕΕ για την απασχόληση, την κοινωνική και την εκπαίδευση και τις δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε αυτούς τους τομείς.
Το Ταμείο θα είναι επίσης ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ από την πανδημία του κορωνοϊού. Η πανδημία έχει αντιστρέψει τα κέρδη στη συμμετοχή στην εργασία, αμφισβητεί τα συστήματα εκπαίδευσης και υγείας και έχει αυξήσει τις ανισότητες. Το ΕΚΤ+ θα είναι ένα από τα βασικά μέσα της ΕΕ που θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις.
Στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, το ΕΚΤ+ θα συνεχίσει επίσης την αποστολή του να υποστηρίζει την οικονομική, εδαφική και κοινωνική συνοχή στην ΕΕ – μειώνοντας τις ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών και των περιφερειών.
ΕΚΤ+: συνδυασμός τεσσάρων ταμείων
Το ΕΚΤ+ συγκεντρώνει τέσσερα χρηματοδοτικά μέσα που ήταν χωριστά κατά την προγραμματική περίοδο 2014-20: το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας στους Απόρους (FEAD), την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία (EaSI).
Πώς το ΕΚΤ+ θα παρέχει υποστήριξη
Η διαχείριση της στήριξης στο πλαίσιο του ΕΚΤ+ γίνεται κυρίως από τα κράτη μέλη, ενώ η Επιτροπή διαδραματίζει εποπτικό ρόλο. Συνεπώς, η χρηματοδότηση πραγματοποιείται μέσω:
- Το σκέλος της κοινής διαχείρισης - εφαρμόζεται από τα κράτη μέλη σε συνεργασία με την Επιτροπή. Οι πόροι αυτοί έχουν προϋπολογισμό περίπου 98,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2021-2027
- Το σκέλος της Απασχόλησης και της Κοινωνικής Καινοτομίας (EaSI) - υλοποιείται από την Επιτροπή με προϋπολογισμό κοντά στα 762 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2021-2027.
Πραγματοποίηση των αρχών του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων
Οι 20 αρχές του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων είναι ο φάρος που μας καθοδηγεί προς μια ισχυρή κοινωνική Ευρώπη που είναι δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς και γεμάτη ευκαιρίες. Συνδέονται σαφώς με το ΕΚΤ+ μέσω των κύριων στόχων του.
No comments:
Post a Comment