Thursday, October 14, 2021

Ευρωπαϊκή Στρατηγική Φροντίδας - Η ΕΕ ως κινητήρια δύναμη για καλύτερη φροντίδα για όλους;

 

φωτογραφία του Jack Finnigan από το Unsplash

Στις 15 Σεπτεμβρίου, στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης , η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την έναρξη μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής περίθαλψης:

«Αν η πανδημία μας δίδαξε ένα πράγμα, είναι ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος. Και η φροντίδα για κάποιον που αγαπάς είναι ο πιο πολύτιμος χρόνος από όλους. Θα παρουσιάσουμε μια νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική Φροντίδας για να υποστηρίξουμε άνδρες και γυναίκες στην εύρεση της καλύτερης φροντίδας και της καλύτερης ισορροπίας ζωής για αυτούς ».

Με αυτήν την πρωτοβουλία, η Επιτροπή επιδιώκει να υλοποιήσει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτικής για τη μακροχρόνια περίθαλψη που είχε ανακοινωθεί εδώ και καιρό. Είναι επίσης μέρος των δεσμεύσεων του σχεδίου δράσης του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

Όπως ζητάμε στην απάντησή μας στην Πράσινη Βίβλο για τη Γήρανση και στην πρότασή μας για μια στρατηγική για την ισότητα των ηλικιών, μια προσέγγιση της πορείας ζωής στις δημόσιες πολιτικές είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ισότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών. Ελπίζουμε ότι η νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική Φροντίδας θα υποστηρίξει αυτήν την προσέγγιση.

Τι περιμένουμε όμως από αυτή τη νέα πολιτική; Και πού βρίσκονται η AGE και τα μέλη μας;
  

Ο καθοριστικός ρόλος της ΕΕ 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την κύρια αρμοδιότητα στον τομέα της περίθαλψης. Αυτό παραμένει κυρίως εθνικό ζήτημα. Επομένως, γιατί πρέπει να το επιτύχει η ΕΕ; Γιατί υποστηρίζουμε έναν πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ στη φροντίδα;

Με την πάροδο των ετών, η ΕΕ έχει αποδείξει ότι έχει αντίκτυπο στη χάραξη εθνικής πολιτικής σε τομείς όπου δεν έχει ισχυρές αρμοδιότητες, όπως οι συντάξεις . Η ΕΕ έχει όντως τη δύναμη να καθοδηγεί και να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες της ΕΕ διαμορφώνουν τις πολιτικές τους σε αυτούς τους τομείς. μπορεί να θέσει υψηλότερα πρότυπα, να ωθήσει τις χώρες να αυξήσουν το επίπεδο φιλοδοξίας τους και να παρακολουθήσουν πόσο καλά κάνουν οι χώρες.

Μέσω της ειδικής μας ομάδας για την αξιοπρεπή γήρανση και των εκστρατειών μας υπεράσπισης, τα μέλη της AGE εξέφρασαν σταθερά τα τελευταία χρόνια μια ισχυρή έκκληση προς την ΕΕ να γίνει μια πραγματική κινητήρια δύναμη για καλύτερη πρόσβαση σε καλύτερη φροντίδα και υποστήριξη για τους ηλικιωμένους. Hasρθε η ώρα να φτάσει η ΕΕ.
  

Τα στοιχεία υπάρχουν!

Η έναρξη του περασμένου Ιουνίου μιας κοινής έκθεσης της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - η οποία είναι μια ενημέρωση αυτής που δημοσιεύθηκε το 2014 - δείχνει πώς η ΕΕ μπορεί να παράσχει αποδεικτικά στοιχεία και να παρέχει μια σταθερή εκτίμηση της κατάστασης στον τομέα της περίθαλψης. Χαιρετίζουμε θερμά αυτήν την έκθεση, η οποία επισημαίνει ορισμένες βασικές ελλείψεις στη φροντίδα, όπως:

  • Ανεπαρκής πρόσβαση - μόνο 1 στους 3 ηλικιωμένους με σοβαρές δυσκολίες στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής είχε πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας στο σπίτι το 2014.
  • Μη προσιτό - το υψηλό κόστος περίθαλψης είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι ηλικιωμένοι δεν έχουν πρόσβαση στην επαγγελματική φροντίδα, ή όχι τόσο όσο θα χρειαζόταν. Η κοινωνική προστασία είναι συχνά ανεπαρκής για να καταστήσει τη φροντίδα προσιτή.
  • Θέματα ποιότητας - με προσεγγίσεις στα συστήματα διασφάλισης ποιότητας που δεν δίνουν πάντα το επίκεντρο στην ατομική εμπειρία των ατόμων που χρειάζονται φροντίδα. υπάρχει έλλειψη κοινής ευρωπαϊκής κατανόησης για το τι σημαίνει ποιοτική φροντίδα.
  • Δύσκολες συνθήκες εργασίας και υπερβολική εξάρτηση από άτυπους φροντιστές-η εργασία των άτυπων φροντιστών έχει οικονομική αξία μεταξύ 2,4 και 2,7% του ΑΕΠ της ΕΕ, η οποία είναι υψηλότερη από τις δαπάνες για επαγγελματική περίθαλψη σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Παρά την έλλειψη ενός επιτακτικού μελλοντικού οράματος για τη φροντίδα στην έκθεση, όπως τονίσαμε με άλλες ΜΚΟ σε κοινή απάντηση που συντονίστηκε από την Κοινωνική Πλατφόρμα , αυτή η έκθεση αποτελεί μια σταθερή βάση τεκμηρίων. Συμπράττοντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα εθνικά υπουργεία που είναι υπεύθυνα για τη φροντίδα, τα συμπεράσματα αυτής της έκθεσης εγκρίθηκαν στις 14 Ιουνίου από τους εθνικούς υπουργούς που είναι υπεύθυνοι για τη φροντίδα. Μια τέτοια έγκριση δικαιολογεί τη νομιμότητα της ΕΕ να υλοποιήσει μια φιλόδοξη στρατηγική περίθαλψης.

Αποδείξεις και πολιτική δέσμευση φαίνεται να υπάρχουν: τώρα ας προχωρήσουμε!
  

Αυτό που θέλουμε να δούμε στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική Φροντίδας

Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Φροντίδας μπορεί να κάνει μια πραγματική διαφορά στα συστήματα φροντίδας της Ευρώπης και στους τρόπους σκέψης των κυβερνήσεων και των κοινωνιών για τη φροντίδα. Αλλά πόσο συγκεκριμένα;

Στη συμβολή μας στη διαμόρφωση του σχεδίου δράσης για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, καθώς και στην απάντησή μας στην Πράσινη Βίβλο για τη γήρανση, προσδιορίσαμε τα μέτρα που πρέπει να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εν ολίγοις πιστεύουμε ότι η ΕΕ πρέπει:

  • να προωθήσουν μια προσέγγιση για τη φροντίδα της ζωής, αποδεικνύοντας τη σχέση μεταξύ των επενδύσεων στην υγεία των ανθρώπων καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους και των επιπέδων των μακροχρόνιων αναγκών περίθαλψης σε μεγαλύτερη ηλικία.
  • να αναπτύξουν ένα ποιοτικό πλαίσιο για τις υπηρεσίες φροντίδας, το οποίο θα δίνει έμφαση στις εμπειρίες των ανθρώπων περί φροντίδας και στην ποιότητα ζωής. Αυτό το κομμάτι μπορεί να συνδεθεί με το πλαίσιο ποιότητας για τις κοινωνικές υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία που ανακοινώθηκε για το 2024 στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Δικαιώματα της Αναπηρίας 2021-2030 .
  • παρακολούθηση των αρνητικών επιπτώσεων που σχετίζονται με την έλλειψη πρόσβασης σε ποιοτική επαγγελματική φροντίδα και υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας των φύλων, της αύξησης των συνθηκών ψυχικής και σωματικής υγείας μεταξύ των άτυπων φροντιστών, της αποφυγής χρήσης πόρων υγειονομικής περίθαλψης ή απώλειας εισοδήματος που σχετίζεται με το απρόσιτο κόστος περίθαλψης και την άτυπη περίθαλψη διάταξη, μεταξύ άλλων.
  • εισαγωγή δεικτών πρόσβασης σε ολόκληρη την ΕΕ και στόχων πρόσβασης, παρόμοια με τους στόχους της Βαρκελώνης για τη φροντίδα των παιδιών, διαχωρισμένοι ανά περιβάλλον φροντίδας-στο σπίτι, στην κοινότητα και στα ιδρύματα.
  • ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή ολοκληρωμένης φροντίδας, εντός και μεταξύ υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Επιπλέον, η στρατηγική μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής στον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ μιλά για τη φροντίδα . Μπορεί να πραγματοποιήσει μια στροφή από τη φροντίδα ως πρόβλημα στη φροντίδα ως λύση που επιτρέπει σε άτομα κάθε ηλικίας να συμμετέχουν, να συνεισφέρουν και να παραμείνουν ενταγμένα. Η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει την πρόκληση: τη χρειαζόμαστε για να προωθήσει ένα θετικό όραμα περίθαλψης που μπορεί να προκαλέσει πιο φιλόδοξη δράση σε ολόκληρη την ήπειρο.
  

Παίζοντας το ρόλο μας: αναθεωρούμε τη φροντίδα

Τι γίνεται με τη συμβολή της AGE σε μια τόσο εποικοδομητική προσέγγιση της φροντίδας; Δεν είμαστε σε καλή θέση, ως δίκτυο δεσμευμένων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, να αμφισβητήσουμε τις παρανοήσεις γύρω από τη φροντίδα και να ενθαρρύνουμε την κοινωνία να το δει ως ευκαιρία;

Μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου, τρέχουμε με τα μέλη της AGE μια διαδικασία που ονομάσαμε Re-Think Care. Μέσα από 4 εργαστήρια, συζητήσαμε:

  • Το status quo - πώς είναι τα συστήματα φροντίδας προς το παρόν και η ποικιλία των απόψεων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να συζητήσουμε τη φροντίδα.
  • Το όραμά μας - ο ορίζοντας που θέσαμε για τα συστήματα φροντίδας, η φιλοδοξία που προσδιορίζουμε ως κοινωνία των πολιτών.
  • Ένα μονοπάτι - τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν σε πολιτικές και υπηρεσίες για να κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα.
  • Ένα κίνημα - ο ρόλος μας συνηγορίας σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο για να διασφαλίσουμε ότι γίνονται τέτοια βήματα.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα μέλη της AGE έχουν εκφράσει ότι η φροντίδα πρέπει να ενδυναμώνει όλους να ζουν ως ίσοι, να συμμετέχουν και να παραμένουν ενταγμένοι. Στο όραμά μας, οι υπηρεσίες φροντίδας δεν είναι ο στόχος, αλλά το μέσο για τη διατήρηση ή την επίτευξη μιας καλής ποιότητας ζωής.

Τα επόμενα βήματά μας θα περιλαμβάνουν τη δημοσίευση περιλήψεων πολιτικής με τα συμπεράσματα της διαδικασίας, την οποία θα διαδώσουμε ευρέως για να καθορίσουμε το επίπεδο φιλοδοξίας που εμείς, ως οργανώσεις ηλικιωμένων, θέλουμε για τα συστήματα φροντίδας μας.

Αυτή είναι μια στιγμή κλειδί για να επηρεάσουμε τις πολιτικές, τις υπηρεσίες και τις κοινωνίες και να διασφαλίσουμε ότι όλοι μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στη φροντίδα που χρειαζόμαστε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας. Ας το κάνουμε να συμβεί, μαζί.

  
από τον Borja Arrue Astrain

No comments:

Post a Comment

Η μηνιαία σας ενημέρωση του ΟΗΕ για τη Δεκαετία Υγιούς Γήρανσης Μάρτιος 2023

  Η μηνιαία σας ενημέρωση του ΟΗΕ γ...