Saturday, July 10, 2021

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Κατάχρηση των Γηρατειών - Τα μέλη της AGE σηκώνουν

Πρόσφατα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αποκαλύπτουν ότι τα περιστατικά κακοποίησης ηλικιωμένων έχουν αυξηθεί κατά 84% παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το θέμα προκαλεί ανησυχία στα μέλη της AGE που απάντησαν μαζικά στην Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τους Γέροντες κατά την τελευταία 15 Ιουνίου.


Είμαστε όλοι (μελλοντικοί) ηλικιωμένοι. Η αντιμετώπιση της κακοποίησης ηλικιωμένων πρέπει να είναι μια συλλογική προσπάθεια.

«Οι ηλικιωμένοι είναι άνθρωποι που ζουν δίπλα μας, είναι μέλη της οικογένειάς μας, φίλοι και γνωστοί. Οι ίδιοι συχνά ανταποκρίνονται στη βία με αλληλεγγύη, βοήθεια και φροντίδα. Ας προσπαθήσουμε φέτος, με την ευκαιρία αυτής της ημέρας, να είμαστε στο πλευρό τους » έγραψε το 50 + Hellas στο δελτίο τύπου τους.

 

Κάνοντας την κατάχρηση ορατή

  • HelpAgeDE-BikeTour2021-εικόναΣτη Γερμανία , το HelpAge Deutschland συγκέντρωσε κεφάλαια με μια ποδηλατική πρόκληση
  • Στο Βέλγιο ( Φλάνδρα και Βαλλωνία ), τα μέλη του AGE διοργάνωσαν διαδικτυακά σεμινάρια
  • Στη Σερβία , ο Ερυθρός Σταυρός συνδιοργανώνει μια διεθνή εκδήλωση για το θέμα της πρόσβασης στη δικαιοσύνη, εστιάζοντας στο πλαίσιο της πανδημίας
  • Στην Ισπανία , ο Ερυθρός Σταυρός πραγματοποίησε διαδικτυακή εκστρατεία με μια σειρά από 6 γραφήματα με συστάσεις σχετικά με τον τρόπο πρόληψης της γήρανσης και της κακοποίησης ηλικιωμένων. Επίσης στην Ισπανία, το CONFEMAC - μέλος της ισπανικής ομοσπονδίας ηλικιωμένων (CEOMA) - συνεργάστηκε με δημοτικά συμβούλια για τη διάδοση βίντεο, αφισών και φωτισμού δημόσιων κτιρίων με πράσινο χρώμα ως ένδειξη ελπίδας για καλή θεραπεία σε μεγαλύτερες ηλικίες.
     

Η κακοποίηση ηλικιωμένων έχει διάφορες μορφές

Η AGE αναφέρθηκε πρόσφατα στα ευρήματα μιας μελέτης που συνέκρινε τον επιπολασμό της κακοποίησης σε 7 ευρωπαϊκές χώρες: 19,4% των ηλικιωμένων βιώνουν ψυχική κακοποίηση, 2,7% για σωματική κακοποίηση, 0,7% για σεξουαλική κακοποίηση, 3,8% για οικονομική κακοποίηση και 0,7% για τραυματισμό.

Αρκετά μέλη της AGE διερεύνησαν τις λεπτομέρειες ορισμένων από αυτές τις μορφές κακοποίησης.

  • Στο Βέλγιο , το φλαμανδικό συμβούλιο για τους ηλικιωμένους κάλεσε τους αναγνώστες του να ρίξουν μια ματιά στο έργο του Πανεπιστημίου της Γάνδης σχετικά με τη σεξουαλική βία που βιώνουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ένα θέμα που συχνά ξεχνάται στην έρευνα, την πολιτική και την πρακτική. Προωθούσαν επίσης μια σειρά ντοκιμαντέρ για την ενδοοικογενειακή βία που διαιωνίζονται από παιδιά. KBO-φυλλάδιο_Safety-2021-εξώφυλλο-εικόναΤόσο τα θύματα όσο και οι δράστες κλήθηκαν να πουν τις ιστορίες τους.
  • Στις Κάτω Χώρες , το KBO-PCOB συνεργάστηκε με την πολιτική και το Υπουργείο Δικαιοσύνης τον Απρίλιο για να εκδώσει ένα φυλλάδιο σχετικά με τον τρόπο αποφυγής απάτης και διαδικτυακού εγκλήματος .
     

Οι υπηρεσίες εκπαίδευσης και υποστήριξης είναι κρίσιμες για την αντιμετώπιση της κατάχρησης

Στην Αυστρία , ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων της Αυστρίας (PVÖ) εκμεταλλεύτηκε τη δυναμική της Διεθνούς Ημέρας για να στείλει ένα σαφές μήνυμα σχετικά με το τι μπορεί να γίνει για καταχρηστικές συμπεριφορές:

"Πρέπει να εκπαιδεύσουμε, να κοιτάξουμε και να υποστηρίξουμε! Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την πρόληψη της βίας!" , τονίζει ο Δρ. Peter Kostelka, Πρόεδρος της PVÖ σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό τους. «Το περιβάλλον, ο οικογενειακός γιατρός, η κινητή νοσοκόμα, πρέπει να είναι προσεκτικοί. Ωστόσο, οι ενώσεις συνταξιούχων διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο εδώ και έχουν υψηλό βαθμό ευθύνης. Εάν υπάρχει υποψία, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί με ευαισθησία και προσοχή » .

ZIVOT-γραμμή βοήθειας-εικόναΣτην Ισπανία , η Ισπανική Συνομοσπονδία Οργανώσεων Ηλικιωμένων (CEOMA) έκανε μια παρόμοια κλήση ζητώντας ένα εκπαιδευτικό σύστημα που προάγει μια καλύτερη εικόνα των ηλικιωμένων και την εφαρμογή ενός εύχρηστου αριθμού τηλεφώνου για την αναφορά κατάχρησης.

Στην Τσεχία , το Zivot90 υποστηρίζει ήδη θύματα βίας για περισσότερα από 30 χρόνια χάρη στη γραμμή βοήθειας και στο δωρεάν κέντρο συμβουλευτικής τους.
  

Αλλά οι επαγγελματικές υπηρεσίες και οι άτυποι φροντιστές χρειάζονται επίσης υποστήριξη!

Στην Ιταλία , η Εθνική Ένωση Ηλικιωμένων και Συνταξιούχων (ANAP) υπενθυμίζει ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κακοποίηση ηλικιωμένων, αποτρέποντας καταστάσεις κινδύνου που αφορούν ηλικιωμένους, τις οικογένειές τους και τους φροντιστές τους.

Από την κρίση του COVID-19, άλλα ηλικιωμένα άτομα με ανάγκες φροντίδας και πολλοί φροντιστές έμειναν χωρίς υποστήριξη. Και οι δύο δυναμικές αύξησαν τον κίνδυνο καταχρηστικών συμπεριφορών. Η κοινωνική και ψυχολογική ευημερία τόσο των ηλικιωμένων όσο και των φροντιστών χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

SAVE-project-logoΚαθώς οι επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής μέριμνας μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο για τον εντοπισμό της κακοποίησης ηλικιωμένων, η ένωση Anziani e non solo συμμετέχει στο έργο SAVE χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ με στόχο την εκπαίδευση επαγγελματιών για τον εντοπισμό της κακοποίησης και την παρέμβαση.

Στη Σερβία , το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο EmPreV ( Ενδυνάμωση των ηλικιωμένων γυναικών : πρόληψη της βίας με την πρόκληση κοινωνικών κανόνων στη Σερβία και την Αυστρία ) έχει επίσης οργανώσει εκπαιδεύσεις εκπαιδευτών για το προσωπικό και τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού για να σταματήσει η βία κατά των ηλικιωμένων γυναικών.

Στην Ισπανία , η ισπανική οργάνωση ηλικιωμένων UDP Mayores διοργάνωσε διαδικτυακές εκπαιδεύσεις για να βοηθήσει τις κοινωνικές υπηρεσίες, τη δικαιοσύνη και τους επαγγελματίες της ασφάλειας να θεσπίσουν κατάλληλα μέτρα πρόληψης και να γίνουν ανιχνευτές πράξεων κακοποίησης ηλικιωμένων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε τα πρόσφατα άρθρα μας: 

 

Ο οργανισμός σας έχει εργαστεί για κακοποίηση ηλικιωμένων και δεν περιλαμβάνεται στην παραπάνω λίστα;
Μη διστάσετε να μας ενημερώσετε και να μοιραστείτε τα νέα σας (συμπεριλαμβανομένης της αρχικής γλώσσας) με την Estelle:  estelle.huchet@age-platform.eu

Για οποιαδήποτε θέματα σχετικά με την πολιτική μας σχετικά με την κακοποίηση ηλικιωμένων, επικοινωνήστε με την Borja: borja.arrue@age-platform.eu


https://www.age-platform.eu/age-member-news/world-awareness-day-elder-abuse-age-members-stand

 Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Επικοινωνία για προώθηση στην κοινωνία μας του θέματος ,ώστε να εφαρμοστεί στη πόλη μας ,μέσα από τον Δήμο!

τηλεφ 6932755008

Συνάντηση στα γραφεία μας Ιουστινιανού 19 Σέρρες!

No comments:

Post a Comment

Η μηνιαία σας ενημέρωση του ΟΗΕ για τη Δεκαετία Υγιούς Γήρανσης Μάρτιος 2023

  Η μηνιαία σας ενημέρωση του ΟΗΕ γ...