Sunday, November 15, 2020

Νέες προτεινόμενες δράσεις για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης και ανθεκτικότερης Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας


Η Σάντρα Γκαλίνα, γενική διευθύντρια Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περιγράφει ορισμένες από τις δράσεις που η Επιτροπή πρότεινε στις 11 Νοεμβρίου για την οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας που είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε είδους απειλές κατά της υγείας με πιο συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο.

Γιατί κρίνεται απαραίτητη η λήψη νέων μέτρων;

Η αύξηση των ποσοστών φορέων COVID-19 σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι πολύ ανησυχητική. Απαιτείται αποφασιστική και άμεση δράση προκειμένου η Ευρώπη να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές, να μετριάσει την πίεση που ασκείται στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και να ελέγξει τη διασπορά του ιού. Έχουμε λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων βραχυπρόθεσμα, αλλά χρειαζόμαστε επίσης πιο βιώσιμες λύσεις.

Οι πολίτες έχουν ζητήσει από την ΕΕ να κάνει περισσότερα. Οι νέες μας προτάσεις θα μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε καλύτερα στις ανάγκες των κρατών μελών και να οικοδομήσουμε μια ισχυρή και ανθεκτική Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας που θα μπορεί να αντιμετωπίσει στο μέλλον παρόμοιες απειλές κατά της υγείας.

Ποια διδάγματα αντλήσατε από την πανδημία;

Η πανδημία του κορονοϊού μάς δίδαξε ότι χρειάζεται να κάνουμε κάποιες διαρθρωτικές βελτιώσεις στον τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε.

Η απόφαση του 2013 σχετικά με τις διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας έθεσε τις βάσεις για την ανταλλαγή πληροφοριών και τις συμβάσεις κοινής προμήθειας ιατρικών αντιμέτρων, όπως εξοπλισμού ατομικής προστασίας και ιατρικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστήρων για νοσοκομεία. Η απόφαση αυτή έχει σώσει πάρα πολλές ζωές κατά τη διάρκεια της παρούσας κρίσης και μας βοήθησε να διαπραγματευτούμε επιτυχώς τα εμβόλια για την COVID-19. Τώρα, πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές τις επιτυχίες και να αντιμετωπίσουμε τυχόν αδυναμίες σε τομείς όπως ο συντονισμός των μέτρων αντιμετώπισης, τα κοινά σύνολα δεδομένων και οι εκτιμήσεις κινδύνου, προκειμένου να ενισχυθεί το συνολικό επίπεδο ετοιμότητας της Ευρώπης.

Ποιες είναι οι κύριες προτάσεις για την ενίσχυση της ετοιμότητας και της αντίδρασης σε περιπτώσεις υγειονομικών κρίσεων;

Ένας από τους κύριους τρόπους βελτίωσης του κοινού συντονισμού και της ετοιμότητάς μας είναι η ενίσχυση του ρόλου των βασικών εταίρων που διαδραμάτισαν καίριο ρόλο καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας —το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Το ECDC, μέσω μεγαλύτερης στήριξης, μπορεί να μας βοηθήσει να αυξήσουμε τις ικανότητες ετοιμότητας, επιτήρησης, έγκαιρης προειδοποίησης και αξιολόγησης κινδύνου, ενώ ένας ενισχυμένος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τα τρωτά σημεία στις αλυσίδες εφοδιασμού τόσο των ιατρικών προϊόντων όσο και των φαρμάκων μέσω καλύτερης παρακολούθησης και μετριασμού αυτών των καταστάσεων.

Σκοπεύουμε επίσης να ανακοινώσουμε μια νέα φαρμακευτική στρατηγική για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ιατρικές ελλείψεις σε περιόδους κρίσης, αλλά και για να διασφαλίσουμε την οικονομική προσιτότητα των ιατρικών αντιμέτρων, όπως τα εμβόλια και οι θεραπευτικές αγωγές. Σε παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να αναρωτηθούμε πού αναπτύσσονται τα φάρμακα. Επιθυμούμε να καταστήσουμε τα φάρμακα διαθέσιμα σε όλους τους πολίτες της ΕΕ και να προστατεύσουμε το αγαθό στο οποίο οι Ευρωπαίοι αποδίδουν τη μεγαλύτερη αξία —την υγεία τους.

Θα ήθελα επίσης να ανακοινώσω τα σχέδιά μας για τη δημιουργία ενός ενωσιακού φορέα για την έρευνα και την ανάπτυξη, που θα επικεντρωθεί στην προστασία των πολιτών της ΕΕ από πανδημικές νόσους όπως η COVID-19 και από χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές απειλές. Ο νέος αυτός φορέας θα είναι παρόμοιος ως προς τη σύσταση και τον σκοπό με τον αμερικανικό οργανισμό προηγμένης έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της βιοϊατρικής (BARDA).

Όλες αυτές οι προτάσεις ενισχύουν την αντίδρασή μας σε επίπεδο ΕΕ, αλλά η καταπολέμηση της COVID-19 εξαρτάται επίσης από την ανάληψη ατομικής ευθύνης εκ μέρους των πολιτών και από την τήρηση όλων των κατευθυντήριων γραμμών για μείωση της μετάδοσης του αδίστακτου αυτού ιού. Μόνο με την επίδειξη αλληλεγγύης και τη συνεργασία μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση. Ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί.


https://ec.europa.eu/health/eunewsletter/260/newsletter_el 


Επικοινωνία για προώθηση στην κοινωνία μας του θέματος ,ώστε να εφαρμοστεί στη πόλη μας ,μέσα από τον Δήμο!

τηλεφ 6932755008

Συνάντηση στα γραφεία μας Ιουστινιανού 19 Σέρρες!

No comments:

Post a Comment

Η μηνιαία σας ενημέρωση του ΟΗΕ για τη Δεκαετία Υγιούς Γήρανσης Μάρτιος 2023

  Η μηνιαία σας ενημέρωση του ΟΗΕ γ...